onsdag 2. desember 2009

Hva er egentlig blogg?






Definisjon


Wikipedia-definisjon ” En blogg (av engelsk blog, en kortform av web log, av web, «vev» og log, «logg»), på norsk også vevlogg, er et oppdatert nettsted hvor én eller flere forfattere publiserer innhold. Innleggene presenteres som oftest i omvendt kronologisk rekkefølge, slik at det siste innlegget automatisk legges øverst på bloggens forside. Forsiden inneholder et bestemt antall innlegg, og de overskytende innleggene legges automatisk i et arkiv.”



Hva?

Blogg inngår i det vi kaller web 2.0 som er den nye måten å bruke internett på, videre inngår det også i begrepet sosiale medier som er ”medier som, ved hjelp av internett, åpner or interaksjon mellom to eller flere mennesker” (wikipedia). I kategorien sosiale medier inngår også Twitter, Facebook, Youtube, Flickr og liknende tjenester.








Blogger brukes i dag til alt mulig. Noen har blogger der de skriver om nyheter innenfor forskjellige temaer (for eksempel politikk, film, spill, data, mote etc.), noen skriver om morsomme ting de finner på nettet og ønsker og dele, mens andre igjen kun har det som en ren dagbok der hvem som helst kan få et innblikk i deres hverdag.

Ønsker man en blogg så er det ikke mye som stopper en, det eneste man trenger å gjøre er å opprette en bruker hos en publiseringsplattform. Eksempler på bloggplattformer er
blogg.no, iPublish, Wordpress og Blogspot (nå Blogger).



Hva er poenget med en blogg?

Det kan være mange grunner til at mennesker lager blogger. Noen ønsker å dele noe med verden, noen ønsker å dele seg
selv med verden og noen ønsker kun å få flest mulige følgere og oppmerksomhet. De fleste blogger er nemlig utstyrt med en slags teller der du kan se hvor mange som leser bloggen din. Dette er jo noe som, i hverfall i starten, er veldig morsomt å følge med på. Hvis bloggtjenesten du benytter deg av ikke har en statistikk-funksjon går det an å benytte eksterne tjenester. Selv bruker jeg
StatCounter


Med mange blogger på internett finner du gjerne noen spesielle du synes er bra og ønsker å følge. Dette kan du gjøre på flere måter. Blogspot har en egen måte å følge andre blogspot-blogger hvis du har en Google-konto. Her igjen finnes det eksterne systemer for dette, for eksempel BlogLovin.

Hvordan bør en blogg være?

En blogg bør uttrykke meningene til den som skriver, det skal ikke nødvendigvis være noe objektivt syn på sakene det skrives om, men man kan gi sin egen vinkling av saken. Den bør oppdateres jevnlig, altså ikke annenhver måned, da vil du ikke få lesere. Den bør se bra ut, dette er jo selvfølgelig litt subjektivt hva man anser som bra, men jeg personlig synes ihvertfall man burde prøve å gi bloggen et litt personlig preg, f.eks. med ny header eller liknende.

Følger du blogger? Noen interessant blogger å følge?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar